Winkler és más...
Winkler > Építkezés / Felújítás > Festés, mázolás

Festés, mázolás

Festeni is mindenki tud...

Falak festése
Én egy régi házzal szereztem sok tapasztalatot. Mészkő, beton, tégla kombinációval épült. Első és legfontosabb, hogy a fal legyen SZÁRAZ és szárazan is lehessen tartani. Ez nem triviális. Ha egy fal eleve penészes, beázástól málik a vakolat, akkor hiába a legügyesebb festő sem tudja azt megoldani.
MEG KELL SZÜNTETNI A VIZESEDÉST! Ez az első. Ha ez nem sikerül, akkor a többi munkálatokra fordított költségek, kidobott pénz.
Tegyük fel, hogy sikerül megoldani, hogy szárazak legyenek a falak, mennyezet. Nem ázik be a tető, nem szivárog alulról a nedvesség a falakba (ez egy külön szakma, nem triviális megoldani!).

(i) Első lépésben le kell vakarni a régi festéket a falról. Ez főleg akkor fontos, ha NAGYON régi, mondjuk 2000 előtti a festés. Akkoriban még nem nagyon használtak "lélegző" festékeket, ha ez a falon marad, akkor hiába veszünk most jó minőségű, lélegzős festéket, alá fog penészedni.
A levakarást lehet kaparó vassal, vagy un. "zsiráffal" végezni. Ez utóbbi egy falcsiszoló gép. Megéri, mert azon kívül, hogy elég hatékony, még a fal egyes kitüremkedéseit is egyenletessé teszi.

(ii) Mélyalapozás a következő lépés. Igen, a glettelés ELŐTT. Egy jobb mélyalapozó sem túl drága és egy stabil vakolat a glettelésnél is fontos. Sokkal kevésbé púposodik fel később. A mélyalapozónál is érdemes "lélegzőst" keresni.

(iii) Glettelés... kezd bonyolódni az ügy. A falakon a (ii) lépés után kiválóan látszik, hogy hol vannak repedések. Gyakoriak a repedések pl. a mennyezeten a födémgerendáknál. Itt bizony hasznos ha ezeket a részeket behálózza az ember. Nagyon bosszantó, ha egy frissen festett lakásban repedések jelennek meg. Ha egy falon nagyobb, vakolással javított területek vannak, annak határvonalát is érdemes behálózni, vagy rögtön az egész javítást (20-30 cm-es túlfedéssel a régi vakolatra).
A kiálló élekre élvédő profil felglettelése kötelező. Nemcsak gyönyörűen egyenes lesz tőle pl. az ablak spalettája, de kevésbé sérül.
Glettelést 6-30-as glettel kezdjük. Ez 6 és 30 mm vastagságban vihető fel. Érdemes elolvasni az anyagon lévő használati utasítást! Ha úgy keveri be az ember, ahogy ott áll, sokkal élvezetesebb vele dolgozni. Ha nem így tesz az ember, akkor pl. túl gyorsan megköt az anyag, vagy nagyon folyik. Vagy csomós marad. Nem érdemes túl sokat bekeverni. Főleg, ha valaki amatőr. ;-)
A kezdők ne próbálkozzanak nagy glettvassal. Ezt azok használják, akik már tudnak glettelni. A kezdő kezdjen egy 30 cm-es glettvassal. Ne vegyünk gagyi glettvasat, kínlódás lesz a vége.

(iv) Csiszolás. Az első (6-30-as) glettelést követően szépen le kell csiszolni a felületet.

(folyt köv...)