Winkler és más...
Winkler > Építkezés / Felújítás > Kőműves ügyek, alapbetonozás...

Kőműves ügyek, alapbetonozás...

Aljzatbeton, szerelő beton, Estrich... ez mi ez?
Mindent profin akartam csinálni, ezért alaposan kikérdeztem azokat a szakembereket, akik szavára adtam, ezt megfűszereztem néhány szakcikkel, könyvvel. A betonozás egy külön szakma, kezdve a sódertől, a cementen, a zsaluzáson, a helyes beöntésen, a tömörítésen át az adalékokig. Elképesztő irodalma van. Pedig nekem nem kellett más, mint egy szilárd, egyenes aljzat, na meg alatt megfelelő hőszigetelés, ja és a víz se jöjjön fel.
A felújítandó ház aljzatát teljesen kibontattam, kiásattam. A végül nyerő rétegrend-megoldás az alábbi volt (alulról!):
  • síkra döngölt föld/homok
  • tömörített kavics réteg (kapillárisok megszakítása -> kisebb vízterhelés)
  • fólia (fedésben)
  • 10 cm szerelő beton, 8mm-es vashálóval, 0-24-es sóder, "piros" váci cement;
  • 4mm-es bitumenes lemez vízszigetelés (válaszfalak erre kerülnek);
  • 10 cm lépésálló EPS hőszigetelés;
  • fólia (fedésben)
  • 5 cm "Estrich" beton, 4,2-es vashálóval, 0-6-os sóder, "piros" váci cement;
  • 1 cm aljzatkiegyenlítő (előtte alapozó);
  • 2-3 cm burkolat.
A szerelő beton alá került a csatorna, ezt majdnem sikerült elfelejtenem. Ez elég súlyos lett volna, mert a friss betont véshettem volna fel utólag.
A szerelőbeton alatti földet jól le kell döngölni, el kell egyengetni. A beton alá le kell takarni egy fóliát, hogy a betonból a vizet ne szipkázza ki.
A szerelő beton vashálója 8 mm-es (ez általában 5x2 méter méretű, ha jól emlékszem 15 cm-es háló-kiosztással). Na erre sok ál-szaki már ráncolta homlokát, hogy minek ilyen, nem tankok fognak majd menni a nappaliban. Hát tankok remélem nem, de azért válaszfal került rá és ha egy statikus barátom azt mondja, hogy kell a 8 mm, akkor az kerül bele. A vashálót az alapba fúrt tüskékkel rögzítettem, így ha esetleg valahol megindulna a fal alatt az alap, akkor még esélyes, hogy a szerelőbeton megtartja.
A vashálót átfedéssel kell lerakni és megfelelő módon, kötöződróttal rögzíteni kell egymáshoz. Ennek elég nagy jelentősége van, bár sokan elnagyolják.
A friss betont rendszeresen locsolni kell! Hiába köt meg látszólag pár nap alatt, a beton kötése több hónapig eltart! A kötéshez pedig víz kell, ha nem kap vizet, akkor nem lesz megfelelő szilárdságú. Én bent a házban is reggel és este locsoltam kb. 2 hétig.

A szerelőbetonra hozzáértő szakemberrel kivitelezett bitumenes lemez-szigetelés került. Nálam 4mm-es lemezzel dolgoztak, ennél silányabbal nem érdemes foglalkozni. Ahol lehetett, ott rácsatlakoztak a fal és a betonalap között szigeteléshez. Ezt bontáskor érdemes megvédeni. A bitumenes lemezből van olyan, ami megakadályozza a gyökerek feltörését. Ennek azért lehet értelme! Nálunk bontáskor a ház külső falától 3 méterre is volt gyökérzet. Egy rosszul kivitelezett vízszigetelés után ...
A bitumenes lemezre került rögzítésre (gipsz) a villanyszerelés védőcsövezése (fekete !!! gégecső), a víz és a szennyvízlefolyók.

A hőszigetelés EPS100 normál lépésálló expandált polisztirolhab lett. Ezen nem érdemes spórolni, mert utólag ezen javítani nem lehet.

A szigetelés tetejére ismét egy fólia kerül, majd jöhet a 4,2mm-es vashálóval kivitelezett "Estrich" beton. Na mármost nálam sem igazi Estrich beton van. Az Estrich beton egy speciális eljárással készült beton, amikor egy speciális géppel totál sík felületet varázsolnak a lakásba. Ennek azért van értelme, de a történet nem olcsó. Ha van olyan szakember, aki tutira egyenesre, síkra képes húzni a betont, akkor lehet az is jó választás. Nálam az a szaki készítette/felügyelte a betonozást, aki később a burkolást is csinálta, így nem panaszkodhatott a betonozására. :-)
Az Estrich betont lehet háló nélkül is készíteni! Van egy speciális adalék, ami helyettesíti a vashálót. Akit érdekel olvasson utána. A vashálót a gépészek szeretik, mert ehhez rögzíthetik a fűtéscsöveket.

Ha kész a beton, akkor - főleg melegburkolatok alá - kell padlókiegyenlítő (pl. Padlopon). Ez egy elég spéci cucc, olyan tejfölszerűen fel kell keverni, majd el kell teríteni. Fontos, hogy a beton felületét ELŐTTE le kell alapozni! Ez ez elmarad, akkor a tejfölszerű masszából a beton kirántja a vizet, és az egész önterülő mechanizmus odalett. Az elterített padlókiegyenlítőt egy rücskös gumihengerrel ki szokták hengergetni, hogy a buborékok kijöjjenek. Ezt kevesektől láttam, pedig nem árt.