Winkler és más...
Winkler > Paragliding > Hivatalos PG dolgok > Kooptálás?

Kooptálás?

Avagy a demokrácia újraértelmezése...

Kezdem azzal, hogy a hffa jogtalanul nevezte ki magát szakágnak. Ezt számtalanszor elmagyaráztam már sok embernek, mert K****** szerencsétlenségére én éppen abban az időben hffa elnökségi tag voltam.

Az volt a történet lényege, hogy K****** felhívott azzal, hogy az MRSZ Szakágának mandátuma lejár és ő azzal a javaslattal állt elő, hogy a hffa elnökségi tagjait kooptálja* az MRSZ szakbizottságába. Én természetesen nemet mondtam, mert már akkor sem értettem egyet ezzel a szocializmusból ránk maradt antidemokratikus módszerrel (lásd link!). Később ki is léptem az elnökségből, de K****** a kooptálást nyilván befejezte. Ettől kezdve a hffa elnökségi tagjai egyenlőek voltak az MRSZ Siklórepülő Szakbizottságával, innen pedig már csak egy kis lépés volt, hogy K****** az egész hffa-t egyszerűen mint az MRSZ szakbizottsága tüntesse fel és egy Közgyűlésen ezt a jogszerűtlen lépést "legalizálja". Gondolom ez egy "egyebek" alatt futott ügy volt a közgyűlés végén, mikor már a fele ember hazament, a másik fele meg már menni akart Ez szokásos eljárás K******-nél. Ez azonban törvénytelen, mert ilyet "sajnos" nem lehet csinálni.
Ergo, a hffa évek óta bezsebel olyan pénzeket, ami neki nem is járna. Törvénytelenül szed be szakági pénzeket, rendelkezik felette. Törvénytelenül kezel személyes adatokat, stb.

A másik oltári nagy csúsztatás az ez a pénzvisszaigénylés duma, hogy ha a SIRESZ nem fizet, akkor majd a hffa is visszakéri az MRSZ tagdíjakat...
A hffa ugyanis a legtöbb szolgáltatásával (műszaki, képzés, üzembentartás) az MRSZ engedélyeire van utalva, vagyis az MRSZ joggal várhatja el, hogy minden olyan tag, akinek az MRSZ pecsétjével adnak műszakit az ernyőjére, vagy az MRSZ REBISZ biztosít REBISZ-t, az fizesse be az MRSZ tagdíjat. Vagyis semmifajta követelése K******nek nem lehet, még ezen kifordított logikája alapján sem.

A SIRESZ EGYETLEN EGY szolgáltatást kér az MRSZ-től az az FAI licence. FAI licence azonban NEM KELL csak azon pilótáknak akik, FAI versenyekre mennek ÉS az FAI ranglistában meg szeretnének jelenni. Ezen tagjaink után be is fizetjük rendre amit kell.


kooptál (ige) jelentése:
Hivatalos, régies: Új tagot választ egy választott testület, szerv önmaga kiegészítéseként, általában a megválasztott póttagok közül (a szervet korábban megválasztók megkérdezése nélkül).
A szocializmus idején nagy divat volt, hogy egy testület egyszerűen kooptált választások kiírása helyett. Abban az időben rendszeresen választottak pótképviselőket is, hogy ha kell, kooptáljanak közülük valakit.
Eredet [kooptál < francia: coopter (kooptál) < latin: cooptare (választani) < com- (össze) + opto (választ)]
Forrás: http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Koopt%C3%A1l